Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

donderdag 18 november 2010

Caraibische Rundvleesschotel

Amaai amaai, je gelooft niet wat voor een stressy weekend ik achter de rug had, maar laat ik DAAR nu maar niet verder op ingaan! Dus voor zondag massa's eten gekocht, omdat ik weet dat ik lekker kan ontspannen al kokend! Sprong Marlies, een goeie vriendin nog binnen, dus wat is er leuker, gezellig bijtetteren en ondertussen wat rommelen in de keuken. Wou dus al even dit receptje maken en Vincent, een goeie vriend van mij uitgenodigd, waarvan het ook alweer veel te lang geleden was dat hij nog komen eten was. Wel beetje misrekend met diene chili, want was pikanter dan verwacht en ik weet eigenlijk dat hij niet zo aan pikant is... maar reactie achteraf: hou dat receptje maar bij. Gisteren zag ik hem opnieuw en hij begon er weer over dat toch echt wel lekker was, es iets compleet anders, en in tegenstelling tot de meeste van mijn recepten, goed voor de lijn! Jaja, hij is zo ijdel om regelmatig op de weegschaal te staan en hij was afgevallen en laten we zeggen dat het niet kon liggen aan de rest dat hij die dag gegeten had ;-) Soit, de rundvleesschotel! Let wel, als je ermee begint, zal je ongetwijfeld, net als ik denken 'dit komt niet goed', het lijkt op een bruin goedje dat er verre van smakelijk uitziet en ook verre van smakelijk ruikt.... maar het komt goed!

Ingrediënten:
- 50 gr walnoten
- 1 fijngehakte ui
- 1 chilipeper (ik had er zo'n habanero ingedaan en hoewel ik best wel van pikant hou, was het dus ECHT wel pikant, zo pikant zelfs dat ik er achteraf nog wat kokosmelk heb bijgedaan om het wat te neutraliseren. Uiteindelijk goeie beslissing genomen, want het kleur werd iets minder donkerbruin, iets smakelijker en het gaf er ook nog een bijkomende toets aan)
- 3 teentjes look
- 2 eetlepels rozijnen
- 1.5 eetlepel cacaopoeder
- 0.5 liter blik tomaten
- olie
- 1 theelepel kaneel
- 4 kruidnagels
- 1 in plakjes gesneden wortel
- 3 dl bouillon (ik had er eerst 1 bouillonblokje ingedaan, maar nadat het al een eindje in de oven zat heb ik er nog eentje extra bijgedaan, omdat ik, tja, hoe leg je dat uit... je proeft gewoon dat het er nog eentje nodig had)
- 1 kg in blokjes gesneden rundsvlees

En dan hé...
- Oven voorverwarmen op 150°
- Pureer grootste deel van de walnoten, ui, chilipeper, knoflook, rozijnen, cacao en tomaten in de blender.
- Verhit in een grote pan een beetje olie en roer er de kaneel en de kruidnagel door. Wortelplakjes toevoegen en even fruiten
- Het bruine mengsel uit de blender erbij kappen en al roerend 5 minuutjes laten koken, bouillon toevoegen en alles goed dooreen roeren. Saus in een ovenschotel gieten.
- Blokjes vlees netjes bakken in je pan en daarna ook in de ovenschaal kieperen, alles nog es goed dooreen roeren en de oven in!
- Tussen 1h en 1h30 de oven in en af en toe es roeren hé ondertussen.

Met dank aan Marlies voor het gezelschap tijdens het koken, het helpen meeproeven & denken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten