Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

dinsdag 6 september 2011

Marokkaanse Hamburger



Drukke dag gehad en morgen ook alweer veel te doen! Wel 'goed nieuws' vandaag... deze middag opnieuw naar de Bodystyling geweest en ben in totaal al 1.4 kg kwijt en dat op 1 week! Goed hé :-) Gezien ik gisteren 'gevast' heb na mijn uitspattingen van dit weekend, vond ik dat ik vandaag opnieuw wat stevigere kost verdiende! Had nood aan vlees... en 't mocht wel even duren, maar niet veel werk zijn, want had een grote afwas (en ik doe dit altijd tijdens 't koken)... En gehakt... ach, wat is er makkelijker dan dat en kan je eindeloos mee variëren! Dit is dus ook weer een goeike, die hier in de toekomst nog op tafel zal komen!

Ingrediënten:
Gehakt, Ras El Hanout, cayennepeper, peper&zout

Handjes wassen en dan...
- Alles in een kom kieperen en goed mengen
- Broodje, hamburger of welke vorm dan ook van maken en bakken in de pan :-)

maandag 5 september 2011

Oosterse Wortelsoep



Jaja, morgen opnieuw op de weegschaal bij de Bodystyling... Mijn dieet van de laatste dagen: donderdag riant diner bij Sophie, vrijdag biefstuk met peperroomsaus, zaterdag frietjes van de frituur met 2 kaaskroketten en gisterennamiddag een stuk taart voor Katleen haar verjaardag... Goe bezig, niet? :-S 't Ambetantste is dat ik alles wat ik eet moet bijhouden in een schriftje en ik veel te eerlijk ben...
Daarmee nu soepke en hopen op een weegschaalwonder morgen! Ha!
Was eerst van plan om langer te slapen, 's voormiddags niets te eten of te drinken en zo de schade wat te beperken op de weegschaal morgenmiddag, en zodat ik tegen de volgende keer, vrijdag dus, opnieuw op schema zit. Maar morgenvoormiddag eerst nog een uurtje gaan babysitten op Ella & Lotte, dus ik vrees dat diene tactiek niet zal lukken. Ach 't komt wel weer op zijn plooi!

Maar een soepke dus nu... Heb eigenlijk nog een recept liggen voor savooikoolsoep dat ik gekregen had, en telkens ik een nieuwe soep uitprobeer, moet ik aan die denken :-S Het komt wel, het komt wel! Deze, had gewoon nog veel wortelen over... en superblij dat ik deze heb gemaakt, want ik vind 'em écht lekker, goed pittig :-)

Ingrediënten:
1 kg wortelen, 6 kardemompeulen, 1 grote ui, 1 tl harissa, water, rundsbouillonblokje, ev. peterselie.

How to...
- Ui snipperen en wortel in plakken snijden en even aanstoven in olie.
- Blussen met het water en het bouillonblokje, de harissa en de kardemomzaadjes (uit de peulen halen ;-)) erbij kieperen
- 15 minuutjes laten koken, mixen, peper & zout en eventueel nog wat peterselie bij.

Bron: site van Libelle, daar deden ze er wel nog sinassap en -schil bij. nadat de soep gekookt had. Heb ik achterwegegelaten, had er ene voor gekocht hoor, maar vond hem lekker zo en mijn stuk fruit voor morgen ligt al klaar :-)

vrijdag 2 september 2011

Hapje met Tomaat & Feta

Gisterenavond een supergezellige EN lekkere avond gehad bij Sophie. Zij is meer dan zomaar een ex-collega, zij is écht een schat van een mens! Annelies en Evelien waren er ook bij en je raadt het al... tetter tetter tetter de hele avond door. De receptjes gevraagd, dus ze zullen hier binnenkort ook wel es verschijnen :-) Was wel een drukke dag... om 4h37 wakker gebeld geweest en tot 9h aan de lijn gehangen, dan nog effe mijn oogjes toegedaan, maar er bleef vanalles door mijn hoofd spelen, dus niet echt meer geslapen, dan op nr de bodystyling! Begin die weegschaal daar al leuker te vinden ;-), dan nog effe aan de tel gehangen en dan kreeg ik 't nieuws dat het kado dat we in gedachten hadden voor Sophie niet kon, dus hop naar 't stad op zoek  nr iets anders (en ja hoor, ze was supertevreden :-)), ondertussen Lien nog tegengekomen op terugweg van de spoed, had op een verroeste nagel getrapt, samen nog effe terraske gedaan, dan vlugvlug nr huis, Annelies was er even later, tetter tetter, en dan kwam Evelien ons oppikken om samen nr Sophie te gaan! Dus goed geslapen vannacht ;-)
Maar dit receptje dan... Deze week had Leen me ook gebeld om te vragen naar dit hapje. Had ik de vorige keer bij mij thuis geserveerd en tja... als iemand ernaar vraagt om het zelf te maken... da's 't beste bewijs dat 't een goeike is! :-) Vond hem eigenlijk ook super (en de tomaten staan megagoeikoop, dus je weet wat gemaakt als je volk over de vloer hebt ;-))

Ingrediënten:
Bladerdeeg, tomaat, feta, basilicum, Italiaanse kruiden, boter

Handjes wassen en dan...
- In een kommeke de fijngesneden tomaat, de fijngesneden feta en de kruiden goed mengen
- Bladerdeeg in vormpjes snijden
- Beetje van je tomaat/feta mengeling opleggen en dicht maken
- Beetje gesmolten boter overstrijken, zodat het een mooi bruin kleurtje krijgt in de oven
- 15 à 20 min. de oven in op 200°