Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

maandag 25 juli 2011

Komkommersoep

't Leven kan toch mooi zijn hé, maar 't is wat je ervan maakt! :-) Dit weekend mij volledig uitgeleefd in Bobbejaanland, gerelaxed in 't Parkkaffee, oude tradities voortgezet met de oude bende van de studententijd op de Gentse Feesten en het weekend afgesloten met een cinemake :-) Trouwens ook huisje vol dit weekend! Ik hou wel van gasten in huis, maar deze keer kwamen ze redelijk onverwacht en bijgevolg was ik ook niet écht voorbereid :-S Anders altijd genoeg eten in huis voor een heel leger, maar met diene feestdag en Bobbejaanbezoekje op vrijdag, was mijn frigo nagenoeg leeg :-S Vandaag dus maar soepje gemaakt, is snel en smaakt iedereen altijd!



Ingrediënten:
3 ongeschilde en gewassen komkommers, 3 grote uien, 1 aardappel, 2 kippebouillonblokjes, peterselie, 1.5 l water.

Mmmm....
- Uien grof snijden en stoven in wat boter
- Komkommers (ongeschild: vitamientjes & mooie groene spikkeltjes in je soep) grof snijden en ook even laten aanstoven.
- 1.5 liter water en je bouillonblokjes erbij kappen en een kwartierke laten koken
- Mixen en gehakte peterselie erbij.

Bron: googel je komkommersoep, dan kom je bovenstaand recept eigenlijk overal tegen.... Ze claimen het allemaal als van hunzelf, maar dat zou maar al te toevallig zijn, niet? Nu ja, ik heb er wel een klein beetje aan gesleuteld... Gezien de rest van mijn keuken als niet bekend staat om 'light' te zijn, hou ik mezelf eraan geen room (of melk) in mijn soep te gebruiken. Omdat ik bang was dat ie dan misschien iets te waterachtig zou worden, er een aardappel aan toegevoegd en 1.5l ipv. de 2l waarvan elk ander recept spreekt. Volgende keer opnieuw zo :-)

dinsdag 19 juli 2011

Gnocchi met Rucola

De zomer van 2011 wordt blijkbaar de zomer van de festivals & concerten! Vroeger (lees 16-18 jaar) deed ik dit elk jaar, maar dan is dat om een onduidelijke reden eigenlijk een stille dood gestorven... Maar dit jaar heb ik ze opnieuw herondekt! De 'zomer' is al goed ingezet met Prince en Werchter Classic. Tickets van Pukkelpop zijn ook al op zak en in 't najaar naar George Michael. En nu ook binnen een paar weken naar de Lokerse Feesten! Nog nooit naartoe geweest, maar de acts zijn ok en 't gezelschap is ook niet slecht (lol), dus kan niet mislopen hé!
Gisteren wel weer een prachtige film gezien, op en top snotterfilm wel :-S Als zelfs ik kraak en zakdoekskes nodig heb, dan mag je 't écht een bleitfilm noemen. Miljairde. Voor de geïnteresseerden: Er komt een vrouw bij de dokter. Weze gewaarschuwd ;-) Dus tijd voor wat comfortfood :-)


Ingrediënten:
Gnocchi, rucola, basilicum, room, hamblokjes

How to
- Pasta koken natuurlijk
- Ondertussen uw rucola fijnhakken
- Omwille van afwasredenen heb ik deze keer gewacht tot mijn pasta gekookt was, afgegoten, in dezelfde pan teruggekieperd en daar mijn room bijgekletst.
- Fijngehakte rucola erbij, redelijk rijkelijk basilicum aan toegevoegd, peper&zout, nog wat overschotje hesp die in mijn frigo lag fijngesnipperd en erbij gedaan (wel helemaal op 't laatste, want toen ik proefde, miste het nog iets, dus es in mijn frigo gekeken hé ;-) en dan vergeten nieuwe foto te nemen :-S).
- Even laten opwarmen, af & toe es roeren, dat alles goed mengt en klaar is kees!

donderdag 14 juli 2011

Provençaals Kalfsgebraad

Ach, met deze heb ik écht wel 't wiel niet uitgevonden ze, maar terwijl ik op zoek was naar nieuwe receptjes, kwam ik deze (nu ja, wel beetje aan gesleuteld natuurlijk ;-)) tegen op keukentips.nl en dacht bij mezelf dat het al kweetnie hoe lang geleden was dat ik zoiets nog had gegeten! Ok, ik deel dit blogje dan wel de buitenwereld, maar in eerste instantie is dit nog altijd voor mezelf, zodat ik, bij gebrek aan inspiratie, maar es hoef te scrollen hierin en meteen een overzicht krijg van al wat ik lekker vind :-)

Gezien zo'n schotel nu wel wat veel is voor 1 persoon (en mijn diepvries goed gevuld is), nog es Marlies uitgenodigd... en er een rustig filmavondje van gemaakt. VijfTV dient dit doel goed :-)
En weet je wat ik de max vond... Het doet me deugd dat mensen zich thuis voelen in mijn appartementje. En besefte 't plots... Als iemand uit zichzelf uw hotelslippers weet te vinden en aantrekt en de tafel zet, zonder maar te vragen waar 1 iets ligt, daarna es haar facebook gaat checken op uw pc (ja, ze was hier al vroeger), dan... dan voelt iemand zich écht thuis bij u. En ok, zij is nu écht wel een goede vriendin waar ik veel mee optrek en als ik bij haar thuis de laatste cola light uit de koelkast heb genomen, ga ik ook zonder nadenken gewoon naar de kelder om de frigo opnieuw aan te vullen. Maar toch, 't gaf me een warm gevoel :-)



Ingrediënten:
Kalfsgebraad, 2 tomaten, 2 paprika's (ik heb nu toevallig een rode en een gele genomen), 1 kleine aubergine, 1 courgette, 2 uien, 3 teentjes look, tijm, majoraan, basilicum, provençaalse kruiden en een blik tomatenblokjes (ik neem meestal die van Elvea - Tomatenblokjes Arrabiata)

Lijkt meer werk dan het is ze...
- Kalfsgebraad kruiden met peper&zout, tijm en majoraan, toeschroeien in de pan, uit de pan nemen en even apart houden
- Alle groentjes snijden en in je pan kieperen om te stoven
- Basilicum en nog wat provençaalse kruiden erover
- Zo'n pot tomatenblokjes bijkieperen en omroeren
- Vlees er terug op en 20 minuutjes onder gesloten deksel en op een laag vuurke laten pruttelen.