Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

zaterdag 27 augustus 2011

Gehaktmuntspiesjes met Aioli



Vanavond nog es volk over de vloer, dus de ideale gelegenheid om nieuwe hapjes uit te proberen en deze is gewoon een schot in de roos! Iedereen was het erover eens: de smaak zat perfect :-) En geloof me vrij, deze eters zijn wat gewoon en zelf supergoeie koks waar ik nog veel van kan leren, dus een complimentje van hen doet me extra deugd :-)
Jan stak mijn vergetelheid van in maart wel een paar keer door, maar hij mag dat :-S Ach, het is eigenlijk allemaal zo begonnen: elk jaar is er een reünie met de ex-collega's uit Frankfurt en dit jaar nodigden de Belgen uit (volgend jaar is 't aan de Engelsen *whoop whoop*) en de eerste brainstormsessie was bij Jan en Sabine thuis. Hij had er me es een mailke voor gestuurd en ik was 't vergeten in mijn agenda te schrijven. Zit ik dus een avond, lekker gezellig te keuvelen en krijg ik plots een oproep van hem. Mijn eerste reactie was 'huh?', waarna meteen een 'fuuuuuuuuuuuuuck!' volgde! Ik neem dus op en vraagt ie me waar ik zat omdat de aperitief al bijna op was. Met een piepstemmetje zei ik 'Cairo.....'
Hopelijk heb ik het vanavond een beetje goedgemaakt :-S Blijven doorsteken zal ie wel doen, maar 't is hem vergeven, want 't is gewoon een plaagstaart!

Ingrediënten:
Balletjes: 500 gr rundsgehakt, 1 ei, 2 teentjes look, 1 tl kaneel, 2 tl komijn, bosje verse munt
Aioli:  3 el Griekse yoghurt, 3 el mayo, 2 geperste teentjes look

Rollen maar!
- Alle ingrediënten voor de balletjes (behalve de munt) in een pot kieperen, goed kneden en balletjes van draaien. Ik heb wel half rund half varkensgehakt gebruikt dat al gekruid was. Anders misschien best nog wat bijkruiden met peper&zout. En gezien komijn niet mijn favoriete kruid is, heb ik het recept niet op de letter gevolgd en gewoon ongeveer evenveel komijn als kaneel gebruikt. En ik heb er een klein beetje, echt niet veel gedroogde munt aan toegevoegd ook.
- Pan met olijfolie verhitten, balletjes in 10 minuutjes rondomrond laten bruinen en daarna laten afkoelen op een keukenpapierke, zodat de olie wat weggeslorpt wordt.
- Bolleke pakken, blaadjes munt nemen en er een tandenstoker doorprikken.
- Aioli maken: Ach, hoe makkelijk kan 't zijn, weer alles in een kommeke kieperen, goed mengen et voilà!

Bron: http://www.mijnreceptenboek.nl

donderdag 25 augustus 2011

Brigandsteak



Ipv. af te vallen ben ik 200 gr bijgekomen :-S Gezien het op mijn eentje te lastig zal worden, heb ik deze middag mijn eerste afspraak achter de rug bij Bodystyling :-) Volgende week dinsdag mijn eerste oefeningen en ozon :-) en dan bergaf met die kilo's!! Had wel niet verwacht dat ik vandaag al op de weegschaal zou moeten staan... Dus had ik voor deze middag nog een stevige maaltijd gepland :-S Ach ja, vanavond gaan lopen met Nancy, dus hopelijk brengt dat opnieuw wat evenwicht :-)
Was deze voormiddag naar de winkel geweest en wou het receptje 'Kip à La Chouffe' maken... Maar de kip zag er, naar mijns inziens, niet wauw uit en geen La Chouffe... Het is dus een biefstuk en Brigand als bier geworden. Jaja, zelfs wanneer je inkopen doet om een receptje te maken, moet je al es creatief kunnen zijn ;-)

Ingrediënten:
Biefstuk, flesje Brigand, beetje room, champignons, ui

How to...
- Biefstuk braden, gesnipperde ui en plakjes champignons eraan toevoegen.
- Als uw ui glazig is en uw champignons gekrompen zijn, er het bier bijkletsen
- Ondertussen mijn afwas gedaan en wat opgeruimd, maar denk dat het een 20-tal minuutjes heeft staan inkoken. Dan wat room erbij (jaja, geen heel fleske meer zoals vroeger... calorieën toch een beetje proberen te beperken hé) en nog verder laten indikken.

zaterdag 20 augustus 2011

Currykip met Bloemkool & Mosterd

Ja, 'k weet 't... Gezegd dat ik er 5 kilo afwil en dit is nu opnieuw niet bepaald een caloriearme maaltijd te noemen... Ik doe dan ook aan lange termijn planning en bovendien vraagt een zaterdagavond wel om een stevigere maaltijd ;-) Normaal gezien ging ik vandaag toch alleen maar brol gegeten hebben op Pukkelpop, dus ik mocht van mezelf best iets 'voller' eten vanavond.
Mezelf wel gekloot met 'magerdere' room te gebruiken... Ik wist wel dat die moeilijker bindt, dus ik had die tussenslag genomen... Uiteindelijk wel gelukt ze, maar had mijn bloemkolen normaal gekookt, maar doordat die saus te lang heeft moeten opstaan, waren ze, laten we zeggen, meer dan zacht genoeg :-S Ach ja, al doende leert een mens altijd bij hé! Wel al 200 gr af (wie het kleine niet eert...), morgen ga ik klein toerke lopen (ipv de vooropgestelde 5 km *sorry S.!* die ik voorlopig links laat liggen omwille van mijn rug)
Btw, gisteren cinemake gedaan: Schellebelle 1919 en 't is een aanrader! Ok, het is geen ijzersterk verhaal en de acteerprestaties zijn niet altijd top, maar hij grijpt je gewoon aan! Herinneringen aan de verhalen van mijn oma kwamen boven. Het is ook de eerste keer dat ik een film ga zien, waarbij niet iedereen opstaat zodra de aftiteling begint... De hele zaal bleef gewoon zitten en even bekomen.
.
Ingrediënten:
Bloemkool, kipfilet, 1 teentje look, 1 sjalotje, room, curry, 1.5 tl mosterd, 1.5 tl honing
.
Get ready!
- Bloemkool in roosjes snijden en beetgaar koken.
- Kipfilet in blokjes snijden, kruiden met peper&zout en curry, en bruin bakken in je pan
- Ondertussen sjalotje snijden en teentje look fijnhakken en eraan toevoegen
- Als uw bloemkool ok is, afgieten en die er ook bijkletsen en even laten aanbakken
- Room, mosterd en honing toevoegen en even laten inkoken

Bron: brutsellog.nl