Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

woensdag 9 februari 2011

Toast met Baileys en Bessensaus

Alleen wonen & een brood. Ok, je kan er idd wat van in de diepvries steken, maar om de één of andere reden heb ik die gewoonte nog niet aangenomen. Vroeger kocht ik 's middags een belegd broodje nabij 't werk, maar nu ik thuis ben is dat natuurlijk gewijzigd naar een gewoon brood en ik heb dus altijd over :-S Idd... In den diepvries steken... Onthouden, onthouden, onthouden! Maar soit, voor mijn overschot oud brood had ik receptje gevonden dat ik wou uitproberen! Ik keek er zelfs al naar uit en kon niet wachten tot mijn brood 'oud' was deze keer :-) Had er helaas niet bij stilgestaan dat ik dit in het verkeerde seizoen wou uitproberen, want vind nu maar es rode bessen in de supermarkt :-S Toch gevonden, veel te duur natuurlijk en minder lekker dan die in de zomer, maar soit, ik wou en zou dit uitproberen (heb nl. een zwak voor Baileys ;-))

Ingrediënten:
Oud brood, 1 dl melk, suiker, 1 ei, scheut Baileys en 100 gr rode bessen (aardbeien, frambozen, aalbessen, ...)

En dan...
- Pureer de grootste helft van de bessen en verwarm al roerend met wat suiker.
- Laten afkoelen en de rest van de bessen aan deze coulis toevoegen
- Klop daarna de eieren los met wat suiker, de Baileys en de melk.
- Dompel de sneden brood in het mengsel en bak ze aan beide zijden goudbruin in een pan met boter.
- Haal ze uit de pan, bestrooi ze met kaneel en suiker.
- Serveer ze met de koude coulis (en versier eventueel met een blaadje munt)

Gehaktbroodje met Pecannoten en Mangochutney

Gisterenavond Nancy over de vloer gehad. Normaal gezien is de dinsdag onze loopavond en ik kijk er echt naar uit om te kunnen herbeginnen lopen. Misschien dat het al zou gaan hoor, maar ik wil gewoon mijn rug niet forceren. Geen pijn meer hoor, maar bezig aan mijn grote kuis nu ik thuis ben en ik voel het gewoon, ik mag niet te lang bezig zijn, want dan voel ik écht dat ik een rug heb. Nu ja, ik heb de tijd hé, dus ik kan het allemaal op 't gemakje doen.
Maar 't is dus niet omdat we niet gaan lopen (lees: tetteruurtje terwijl we loopbewegingen maken) dat we niets bij te praten hebben :-) En hoe doe je dat beter dan tijdens een etentje :-) Weer es iets nieuws uitgeprobeerd en was best lekker, al zeg ik het zelf :-) Smaakt wel redelijk 'zoet', dus de volgende keer doe ik er iets meer zure appel bij. Nu ja, ik ben een zoetekauw, dus no prob for me!

Ingrediënten:
Gehakt, 1 sjalotje, 1 teentje look, halve zure appel, 1 ei, anderhalve koffielepel mangochutney, pecannoten en natuurlijk peper&zout

How to:
- Sjalotje en look snipperen, appel raspen en noten grof hakken
- This is the nice part: alle ingrediënten in een kom en lekker met je handen kneden tot het 1 geheel vormt.
- Nu kan je kiezen: ofwel maak je er een gehaktbroodje van ofwel hamburgers :-)

donderdag 3 februari 2011

Ardense Kipfiletreepjes

Gisterenavond voor Marlies weer een nieuw receptje uitgeprobeerd en was opniew een voltreffer! Hoewel ze geen kaasfanaat is, ik dacht dat de kaas erin slechts een toets aan het gerecht zou geven, maar het uiteindelijk toch wel doorsmaakte :-S Desalniettemin als het haar goedkeuring heeft, dan is 't een goeike :-)
Voor de rest... Wie denkt dat mensen 'aan den dop' veel tijd hebben, die hebben het dus bij het verkeerde eind :-S Manmanman, je wordt nogal beziggehouden... Belgische administratieve rompslomp om mee te beginnen... Deze namiddag al mijn eerste afspraak met een selectiekantoor, ja de VDAB zit er ook wel achter. Wat ik op zich niet slecht vind. Voor de rest, straks gaan zwemmen met Jo en vanavond uit eten en filmke meepikken. Tussendoor misschien nog even proberen verder te doen aan mijn grote kuis en o ja, na 't zwemmen de restjes van gisterenavond opeten :-)

Ingrediënten:
2 kipfilets, dunne sneetjes gerookt spek, room, 2 el mosterd, 1 ui en 50 gr abdijkaas (volgens het recept was het meer, maar vond dit voldoende en doe kleineren plakjes als ik, want dat smelt dus moeilijk :-S, maar wel doen, want geeft net dat extra smaakje aan het gerecht!)

Bereiding:
- Kip in reepjes of blokjes snijden, elk reepje in spek wikkelen en braden natuurlijk
- Eens ze goudbruin zijn, haal je ze uit de pan en hou je ze warm
- Fruit de gesnipperde ui en wanneer ze glazig worden, voeg je er de room, de mosterd en de kaas aan toe. Laat het zachtjes pruttelen tot de kaas wat gesmolten is.
- Voeg er je kip opnieuw aan toe kwestie van ze opnieuw wat op te warmen en klaar is kees :-)



Ik heb dit dus klaargemaakt met gebakken tijmpatatjes en boontjes en was een perfecte combinatie! En o ja, met dank aan http://www.jerryke.be/, want daar heb ik dit gepikt!