Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

donderdag 22 september 2011

Flapjes met Tonijn & Prei



Geen goeie foto, maar stak mijn kodak aan en mijn batterij is ondertussen op een zuchtje na leeg... Nieuwe oplaadkabel besteld, maar blijft precies op zich wachten :-S Soit, vanavond dus Lien over de vloer gehad voor we samen naar de cinema gingen en een gerechtje gemaakt met o.a. ui en prei in... Ik wist dat ik nog een aperitiefhapje zitten had met net die ingrediënten en waar ik al lang zin in had om die uit te proberen, maar nogal onnozel om een hele prei en een hele ui te versnijden voor dat kleine beetje dat hier maar voor nodig is hé... Dus ideale gelegenheid! En vond hem écht lekker! Denk dat, door die curry, mensen die niet zo tonijnminded zijn deze ook wel kunnen appreciëren zelfs!
Daarbovenop wou ik nog es dat goedkoop bladerdeeg van Cora ook es uitproberen vooraleer ik het es kocht als er 'écht' volk kwam eten! Haha, ze weet dat 't niet slecht bedoeld is en ik denk dat ze 't ook helemaal niet erg vindt om hier af en toe proefkonijn te komen spelen. Heb zelfs al de bestelling doorgekregen voor een volgende keer: madam wil nog es dat varkenshaasje in Rodenbach eten :-) Leuk hé... Als ze er uit zichzelf naar vragen, dan moet 't ECHT wel goed zijn, niet? :-)

Ingrediënten:
Olijfolie, prei, ui, tonijn, kerriepoeder, room, filodeeg (en peper&zout natuurlijk)

How to...
- Fijngesnipperde ui en prei bakken in de pan tot 't gaar is
- In kommeke doen, tonijn en de kruiden erbijdoen
- Dan klein beetje room, echt niet veel zo, gewoon tot 't beetje smeuïg wordt
- Dan figuurke uit uw bladerdeeg snijden, van dat mengsel erop en dichtmaken
- Pakketjes in een ovenschaal leggen (ik leg er altijd dat boterpapier onder, zodat 't niet blijft plakken) en dan (iets nieuws geleerd vandaag!!) bestrijken met olijfolie. Ik deed dat vroeger altijd met gesmolten boter, omdat ik een heel ei verspilling vond voor dat beetje dat je maar nodig hebt, maar met olijfolie lukt dat dus even goed! En gezonder! Jaja, diene Bodystyling heeft zo zijn invloed ;-))
- 20 minuutjes de oven in op 180°

Bron: allrecipes.nl

woensdag 21 september 2011

Pasta Garnala

Vanavond afgesproken om met Lien naar de cinema te gaan... Nu ja... We hadden ooit afgesproken om naar de Tree of Life te gaan kijken, maar voor die uit de cinema verdween ben ik nog met een vriend geweest... Nu zijn we al 2.5 maand bezig over 't feit dat we naar Harry Potter gingen gaan kijken... 1 keer bijna gelukt, maar dan zijn we te lang op café (eentje drinken voor de film ;-)) blijven plakken, hij was al begonnen, dus dan maar naar Schellebelle weest kijken, dewelke trouwens ook goed was hoor, geen spijt. En vandaag gingen we dus eindelijk nr Harry Potter gaan kijken! Tarara! Ze spelen hem enkel nog in de namiddag... Moraal van 't verhaal... Als we zeggen dat we naar bepaalde film willen gaan, geraken we er met alle goeie wil van de wereld gewoon niet! Maar god ja, naar Friends with Benefits weest kijken en vond hem eigenlijk wel leuk... Behalve 't feit dat 't in de film altijd goed afloopt in tegenstelling tot 't echte leven, maar ja, dat is nu eenmaal zo hé! Ooit.. Ooit ;-) Volgende film die we willen zien is Hasta La Vista... Es benieuwd of het deze keer zal lukken!! Ha!

Nu ja, voor de film, natuurlijk gekookt voor haar. Ik weet dat ze supergraag vis lust en niet iedereen van mijn vaste eters is hier zo tuk op, dus zij was mijn slachtoffervarken voor het volgende gerechtje dat zo simpel is dat zelfs een doorwinterde kok als Lien *kuch kuch* dit zou kunnen ;-)

Ingrediënten;
Pasta, ui, prei, bakje garnalen, room, teentje look, peper&zout

Rapraprap!
- Pasta koken
- Ui snipperen en in een beetje boter laten stoven
- Ondertussen uw prei fijnsnijden en het erbij kieperen
- Dan teentje look kneuzen en er ook bijdoen.
- Als de ui en de prei goed is, er uw room bijkieperen en beetje laten indikken
- Garnalen toevoegen en kruiden met peper & zout

Bron: allrecipes.nl

zaterdag 17 september 2011

Bourgondische Stoofpot

Manmanman, toen ik gisterenmiddag mijn vlees kochte, dacht ik nog bij mezelf 'eigenlijk is dit te veel en er zit room in dat gerechtje, overschot invriezen doe ik dus niet, maar ach, het geraakt wel op' en effectief! Allemaal op! Een kleine kilo vlees!
Marlies is recent met een nieuwe job begonnen en de vrijdagavond is ze begrijpelijkerwijs bekaf! Dus vorige week had ik haar gezegd, kom na 't werk anders naar hier, dan maak ik wel iets te eten klaar, zodat je tenminste een goeie maaltijd hebt en daarna ga je maar naar huis als je te moe bent, je ziet maar.
Deze week dus herhaald :-) Het was megalekker en allebei eigenlijk massa te veel gegeten... Nu ja, 't moest maar zo goed niet smaken :-) Dan 's avonds nog afgesproken met Carla om ene te gaan drinken, die ook na haar werk doorkwam naar hier en voor ze vertrekte belde ze nog om te zeggen dat ze dan vertrok, vroeg haar of ze al gegeten had en nee dus. Zij had ook een heel drukke week achter de rug en was eigenlijk ook nog niet echt aan stevige maaltijden toegekomen deze week, dus... ik zeg dat ik nog wat over had dat ik gerust kon opwarmen voor haar. Ik dacht nog dat het een wel royale portie was, maar nee ze, allemaal op 't gemakske binnengespeeld! Is toch leuk hé als je mensen zo ziet smullen van uw gerechtjes :-)

Ingrediënten:
1 ui, 3 wortels, 200 gr champignons, 100 gr spek, 900 gr vlees (ik heb varkens gebruikt), 1 el mosterd, 1 flesje bier, 1 appel, room (en deze keer balade culinair - diene groene- gebruikt, caloriegewijs goeie beslissing en deze keer ook bindingsgewijs best ok!) peterselie, peper&zout

How to...
- Beetje boter (want anders heb je niet genoeg vet om uw vlees sebiet te bakken), spek uitbakken, en er uw blokjes vlees aan toevoegen, effe peper&zout over en ze goudbruin te laten kleuren.
- Ondertussen uw groentjes beginnen snijden, dus er eerst uw gesnipperde ui aan toevoegen, gevolgd door uw schijfjes wortel en daarna uw champignons
- Fleske bier erinkappen, eetlepel mosterd erdoorroeren en even laten sudderen. (ik heb eigenlijk niet in het oog gehouden hoe lang. Stond al een 10 min. te sudderen voor Marlies er was en ik dacht dat het op een half uurke wel moest lukken, maar dan beginnen tetteren en plots ging ik es kijken en 't braadvocht was perfect geslonken om er de room aan toe te voegen)
- Room aan toevoegen dus en de blokjes appel en peterselie erbij. Nog even laten indikken.



Ok, geen goeie foto... Pas aan gedacht toen we al begonnen waren met eten, mijn batterij was bijna op en ik dacht dat ik nog overschot ging hebben en dan wel vandaag op mijn gemak er een betere foto zou van trekken... Fout gedacht dus! Want alles is ondertussen op! Sowieso komt 't hier wel nog es op tafel, als ik er dan aan denk, trek ik een andere foto om hier te plaatsen :-S